Woninginbraak

Woninginbraak is een serieuze zaak en kan voor u als bewoner van het huis een grote impact hebben. Het kan uw gevoel van veiligheid behoorlijk negatief beïnvloeden. Het is niet prettig dat er vreemden in uw huis aan uw spullen hebben gezeten, dat zij misschien waardevolle spullen hebben meegenomen.

Woninginbraken komen helaas veel voor maar zelf kunt u ook preventieve maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat inbraak minder aantrekkelijk wordt. De meeste inbrekers gaan voor een snelle buit als u kunt zorgen voor vertraging is de kans dat ze bij u inbreken minder groot.

  • Het kunnen eenvoudige handelingen zijn zoals het sluiten van ramen en deuren als u het huis verlaat.
  • Plaats eventueel een extra slot op deuren en ramen.
  • Uw sleutelbos verstoppen onder een bloempot of deurmat is geen goede plaats. Inbrekers zijn inventief en lopen de ‘standaard’ verstopplekken na.
  • Zorg ervoor dat u het niet makkelijk maakt voor anderen om uw terrein te betreden. Plaats een slot op het hek
  • Hang geen adreslabel aan uw sleutelbos
  • Berg waardevolle papieren en sieraden goed op. Heeft u veel waardevolle spullen overweeg dan de aanschaf van een kluis
  • Wees alert op vuilnisbakken, ladders of andere hulpmiddelen die door inbrekers gebruikt kunnen worden om naar binnen te klimmen
  • Licht uw buren of vrienden in als u op vakantie gaat. Zorg voor een tijdschakelaar zodat er licht in uw huis brandt. Probeer de indruk te wekken dat uw huis bewoond is.

Er is ingebroken. Wat moet u nu doen?
Heeft u het idee dat de daders nog in de buurt zijn dan belt u het alarmnummer 911. U kunt algemene nummer bellen als u de inbraak wilt melden. Zijn er dingen overhoop gehaald, ruim nog niets op. Wacht daarmee totdat u de politie heeft gesproken en zij de eventuele sporen veilig hebben gesteld. Zijn er bankpassen en telefoons gestolen dan dient u alles direct te laten blokkeren.

Het is belangrijk om aangifte te doen van inbraak. Zonder aangifte kan de politie niet tot opsporing overgaan en daarnaast zal uw verzekering de aangifte nodig hebben om schade te kunnen vergoeden.