Noodnummer: 911 Tiplijn Politie: 9310

Cyberteam KPCN lid van wereldwijde organisatie No More Ransom

Gepubliceerd op:

Kralendijk - De afdeling opsporing van het Korps Politie Caribisch Nederland (KPCN) heeft te maken met cybercriminelen die zowel particulieren als bedrijven digitaal aanvallen en schade aan hun computersysteem aanrichten. Diverse bedrijven en organisaties in Caribisch Nederland zijn in een korte tijd slachtoffer geworden van cyberaanvallen van ransomware. Hackers eisen dan geld van de slachtoffers om het systeem te ontgrendelen en om het virus te verwijderen.

No More Ransom

Het cyberteam van het Korps Politie Caribisch Nederland is sinds kort lid van de internationale organisatie No More Ransom. No More Ransom biedt sleutels voor ontgrendeling van versleutelde bestanden en informatie over hoe u kunt voorkomen dat u in eerste instantie geïnfecteerd raakt. No More Ransom was gelanceerd door Europol, de Nederlandse Politie (Politie) en IT-beveiligingsbedrijven en bood aanvankelijk vier tools voor het ontgrendelen van verschillende soorten ransomware en was alleen beschikbaar in het Engels.

Zes jaar later biedt No More Ransom 136 gratis tools voor 165 ransomware varianten. Meer dan 188 partners uit de publieke en private sector hebben zich bij de organisatie aangesloten en verstrekken regelmatig nieuwe decoderingstools voor de nieuwste soorten kwaadaardige software. Tot op heden heeft de organisatie meer dan 1,5 miljoen mensen geholpen met het succesvol ontsleutelen van hun apparaten zonder de criminelen te hoeven betalen. Het portaal is beschikbaar in 37 talen om slachtoffers van ransomware over de hele wereld beter te kunnen helpen. Binnenkort is het portaal ook in het Papiaments beschikbaar.

Om het zesjarig bestaan van de organisatie te vieren wordt extra aandacht gegeven aan ransomware door middel van video’s met onder andere preventietips op social media te plaatsen. Kijk voor de video’s op de Facebook pagina’s van  Korps Politie Caribisch Nederland of Rijksdienst Caribisch Nederland.

Mocht u slachtoffer zijn geworden van een van bovengenoemde cyberaanvallen, of mogelijk met andere cyber crime delicten te maken  hebben gehad, neem dan contact op met de afdeling Cyber Crime van Korps Politie Caribisch Nederland via telefoonnummer 715 8000 of emailadres cybercrime@politiekpcn.com.