Soorten cybercriminaliteit
Cybercriminelen of hackers zijn er in vele soorten en maten: van personen tot organisaties en van activisten (hackersgroep Anonymous bijvoorbeeld) tot staatsgebonden groepen. In werkelijkheid gaat het vaak om personen of collectieven die het internet gebruiken om te protesteren en mensen te mobiliseren of om individuen of bedrijven te chanteren of deels af te persen met het doel geld te verdienen. Er zijn verschillende soorten cybercrime waarmee zowel bedrijven als particulieren te maken kunnen krijgen. Een aantal varianten zijn: Cyberstalking, Phishing, Malware, Password cracking, Identiteitsfraude, Ransomware en DdoS-aanval.
- Ransomware: Op diverse manieren weten criminelen de computers van bedrijven over te nemen. Denk hierbij aan onder andere het openen van een kwaadaardige bijlage van een emailbericht, waarna de computer wordt overgenomen voor ransomware. Pas na het betalen van een bepaald bedrag van de ransomware, vaak in cryptovaluta, kan de computer weer ontgrendeld worden.
- Cybercrime is een vorm van digitale criminaliteit waarbij internetcriminelen inbreken op bijvoorbeeld een computer, telefoon of het complete netwerk van een organisatie. ICT is bij deze vorm van criminaliteit het doel en het middel. De motieven van internetcriminelen lopen uiteen, maar de impact is over het algemeen enorm.