Noodnummer: 911 Tiplijn Politie: 9310

Politieberichten woensdag 7 september tot en met vrijdag 9 september 2022

Laatst gewijzigd op:

Kralendijk - Aanhouding voor het rijden onder invloed In de nachtelijke uren, omstreeks 1.50 uur op vrijdag 9 september werd een 22-jarige man met initialen Z.A.G. in verband met het rijden onder invloed van alcohol. De verdachte reed zonder verlichting en toonde gevaarlijk rijgedrag waardoor hij werd gestopt en na controle, aangehouden.

Politie in het centrumgebied

Aanrijding met scooter

In de nachtelijke uren op donderdag 8 september vond een eenzijdige aanrijding met een scooter plaats op de Kaya Caribe. De bestuurder van de scooter ging uitwijken voor een hond op de weg en verloor de macht over het stuur en botste tegen een muurtje waardoor de bestuurder en medepassgier ten val kwamen. Beiden werden ter plekke door het ambulancepersoneel behandeld en hoefden niet meer naar het ziekenhuis.

Geniet, maar drink met mate

Het is alweer bijna weekend. KPCN wil je erop attenderen om met mate alcohol te nuttigen als je deelneemt in het verkeer. 
Zo voorkom je vervelende situaties voor jezelf maar ook voor anderen. Het is verboden aan het verkeer deel te nemen als je meer dan de toegestane hoeveelheid alcohol hebt gedronken. Of je mee moet naar het politiebureau en een boete krijgt hangt af van het resultaat van de blaastest. 

Blaastest

De politie controleert met een blaastest of je onder invloed bent van alcohol. Je bent verplicht om aan de blaastest mee te werken. Deze test geeft aan of je meer hebt gedronken dan wettelijk is toegestaan. De uitslag van deze test bepaalt of je mee moet naar het politiebureau voor nader onderzoek. Weiger je? Dan maakt de politie een proces-verbaal op. Afhankelijk van het resultaat van de blaastest moet je mee naar het bureau voor een ademanalyse. Bij dit onderzoek meet de politie met speciale apparatuur hoeveel alcohol je  precies hebt gedronken.

Rijdt u onder invloed van alcohol? Dan krijg je een geldboete, een (tijdelijke) ontzegging van uw rijbevoegdheid, een gevangenisstraf of een combinatie van deze straffen. De strafmaat hangt af van de ernst van de situatie. Ben je betrokken bij een ongeluk? Dan wordt je  sneller getest op alcoholgebruik dan bij een gewone controle.

Ben ik als voetganger strafbaar als ik dronken ben?

Dat is mogelijk. De politie kan voor openbare dronkenschap een proces-verbaal maken. Wordt je door de politie in dronken toestand aangetroffen? Dan gaat de politie af op de uiterlijke kenmerken van dronkenschap en je  gedrag. De politie neemt dan geen blaastest af.

KPCN wenst een ieder een fijn en veilig weekend!

 

Melden

Bent u getuige van een verdachte situatie? Ziet u verdacht gedrag of een strafbaar feit gebeuren? Is er direct hulp nodig? Meld het de politie. De politie beoordeelt wat de mogelijkheden zijn om actie te ondernemen.

Waar meld ik wat?

Een melding maakt u zowel via telefoonnummer 717 8000, 715 8000 als aan de balie van een politiebureau. Natuurlijk kunt u ook een melding maken via de agent op straat. Wilt u liever anoniem blijven? Gebruik dan het telefoonnummer 9310. 

Bel 911 of 112 bij spoed of heterdaad situaties. Bel 911 of 112 als hulp bij direct levensbedreigende situaties nodig is. Ook wanneer u verdacht gedrag signaleert of getuige bent van een misdrijf. Of bijvoorbeeld na een verkeersongeluk, bij brand of wanneer iemand inbreekt. Dan telt elke seconde. 

Met wie kan ik bellen?

911 of 112 (spoed of heterdaad)
717 8000 of 715 8000 (geen spoed, wel politie)
9310 (anonieme tip lijn)

Heeft u iets verdachts gezien? Bel 911 of 717 8000 of de anonieme tip lijn 9310.