Noodnummer: 911 Tiplijn Politie: 9310

Politieberichten van vrijdag 7 april tot en met woensdag 12 april 2023

Laatst gewijzigd op:

Kralendijk - Verkeerscontrole Op dinsdag 11 april werd in de avonduren een geplande verkeerscontrole gehouden op de Kaya Libertador Simon Bolivar. Hierbij werden 9 voertuigen gestopt en gecontroleerd. Er werden twee processen-verbaal uitgeschreven. Beiden waren voor het rijden zonder geldige verzekering.

KPCN Verkeerscontrole

Aanhouding voor het rijden invloed

Op zondag 9 april werd een man met initialen F.E.C.V. in het Centrumgebied in Playa aangehouden voor het rijden onder invloed. De verdachte reed tegen een auto aan en wilde doorrijden toen hij van een locatie wilde vertrekken. Bij nader controle bleek hij onder invloed van alcohol te zijn en werd er een blaastest bij hem afgenomen. Naar aanleiding van het resultaat hiervan werd hij aangehouden en meegenomen naar het politiebureau voor een ademanalyse.

Aanhouding

In de nachtelijke uren op zondag 9 april werd een man met initialen R.V.M. aan de Kaya Carmen aangehouden. Een patrouille ging nar een woning bij genoemde adres voor een melding over een ongewenst persoon en trof de man aan. Bij aankomst van de patrouille wilde de man ervandoor gaan maar kon toch nog gestopt worden door de politie. Bij nader controle had men het vermoeden dat de verdachte onder invloed van alcohol was, waardoor hij werd gevorderd een blaastest te doen. Naar aanleiding van het resultaat van de blaastest werd de man aangehouden. Hij werd naar het politiebureau gebracht voor een ademanalyse. De verdachte kreeg ook een proces-verbaal voor het rijden zonder verzekeringsbewijs, voor het niet dragen van een autogordel en voor het rijden zonder een kentekenplaat.

Aanhoudingen voor het rijden onder invloed nemen toe

Afgelopen periode zijn er veel aanhoudingen op de openbare wegen verricht voor het rijden onder invloed. Het Korps Politie Caribisch Nederland wil een ieder erop attenderen om met mate alcohol te nuttigen als je deelneemt in het verkeer. 
Zo voorkom je vervelende situaties voor jezelf maar ook voor anderen. Het is verboden aan het verkeer deel te nemen als je meer dan de toegestane hoeveelheid alcohol hebt gedronken. Of je mee moet naar het politiebureau en een boete krijgt hangt af van het resultaat van de blaastest. 

Blaastest
De politie controleert met een blaastest of je onder invloed bent van alcohol. Je bent verplicht om aan de blaastest mee te werken. Deze test geeft aan of je meer hebt gedronken dan wettelijk is toegestaan. De uitslag van deze test bepaalt of je mee moet naar het politiebureau voor nader onderzoek. Weiger je? Dan maakt de politie een proces-verbaal op. Afhankelijk van het resultaat van de blaastest moet je mee naar het bureau voor een ademanalyse. Bij dit onderzoek meet de politie met speciale apparatuur hoeveel alcohol je precies hebt gedronken.

Rijdt u onder invloed van alcohol? Dan krijg je een geldboete, een (tijdelijke) ontzegging van uw rijbevoegdheid, een gevangenisstraf of een combinatie van deze straffen. De strafmaat hangt af van de ernst van de situatie. Ben je betrokken bij een ongeluk? Dan wordt je sneller getest op alcoholgebruik dan bij een gewone controle.

Ben ik als voetganger strafbaar als ik dronken ben?
Dat is mogelijk. De politie kan voor openbare dronkenschap een proces-verbaal maken. Wordt je door de politie in dronken toestand aangetroffen? Dan gaat de politie af op de uiterlijke kenmerken van dronkenschap en je gedrag. De politie neemt dan geen blaastest af.

Hit & Run

Op vrijdag 7 april vond een hit & run plaats op de Kaya Apache. Een auto reed een voetganger aan en reed hierna door. Het slachtoffer liep hierdoor enige verwondingen op. De verdachte met initialen J.C.M.M. werd later bij een woning aangehouden. Bij het politiebureau onderging de verdachte een ademanalyse. Naar aanleiding van het resultaat hiervan werd het rijbewijs van de verdachte ingevorderd.