Noodnummer: 911 Tiplijn Politie: 9310

Politieberichten van maandag 7 augustus tot en met vrijdag 11 augustus 2023

Gepubliceerd op:

Kralendijk - ‘Fake’ nieuws - Er gaat woensdag 9 augustus gisteren een foto met informatie rond via sociale media over een jongeman die vermoedelijk vermist is op Bonaire. Het Korps Politie Caribisch Nederland heeft ook de bericht langs zien komen op facebook en whatsapp. KPCN benadrukt het feit dat geen enkele melding is binnen gekomen over een vermiste persoon en dat de informatie niet van KPCN afkomstig is en ook niet voldoet aan de waarheid. Dit bericht is al rond gedeeld en het gaat hier mogelijk om een vals bericht.

Hit & Run

Rond 02:30 uur op donderdag 10 augustus vond een hit & run plaats op de Kaya Libertador Simon Bolivar. Een auto die vanuit de Kaya Hermandad rechtsaf de Kaya Libertador Simon Bolivar opreed werd door een tegemoetkomende auto die vanaf de parkeerplaats van Jong Bonaire, linksaf de Kaya Simon Bolivar in de verboden richting opreed, aangereden. De bestuurder van de auto die de aanrijding veroorzaakte reed hierna door. De zaak wordt onderzocht.

Ben je slachtoffer van een ‘hit & run’? Probeer het kenteken van het voertuig, het soort voertuig, de kleur van het voertuig en de mogelijke bestuurder te identificeren. Meld dit onmiddellijk bij de politie.

De persoon die deze daad heeft pleegt en wegrijdt, heeft 3 uur de tijd om zichzelf te melden bij het politiebureau. Als de dader zich niet binnen 3 uur meldt, kan het slachtoffer aangifte doen wegens overtreding van artikel 31 van de Wegensverkeersverordening Bonaire. Op dat moment start de politie een onderzoek dat kan leiden tot strafrechtelijke gevolgen.

Mocht je iets hebben gezien of weet je meer over deze ‘hit & run’? Neem dan contact op met de politie via 715 8000, 911 of via de anonieme tip lijn 9310.

Geplande verkeerscontrole

In de late middaguren op woensdag 9 augustus werd een geplande verkeerscontrole gehouden aan de Kaminda Djabou. De controle was gericht op het hebben van een kentekenplaat aan de voorzijde van de auto.

Hierbij kregen in totaal 13 bestuurders een proces-verbaal omdat ze de kentekenplaat niet op de auto bevestigd hadden en ook niet bij zich hadden. Van de bestuurders die de kentekenplaat wel bij zich hadden, werd deze met zip-tie aan de voorkant van de auto bevestigd.

Aanhouding

Op dinsdag 8 augustus werd een 26-jarige man met initialen J.A.J. aangehouden wegens mishandeling. Op 29 juli was de verdachte in discussie met een andere man. Op het moment dat het slachtoffer weg ging, duwde de verdachte hem van een fiets af waardoor hij viel en gewond raakte. De zaak wordt onderzocht.

Eenzijdige aanrijding met scooter

Omstreeks 13:00 uur op dinsdag 8 augustus, vond een eenzijdige aanrijding met een scooter plaats op de Kaya Internashonal. De bestuurder probeerde in de bocht een gat in de weg te ontwijken waardoor hij op de verkeerde weghelft kwam op het moment dat een tegemoetkomende voertuig aankwam. Daardoor schrok zij en verloor de macht over het stuur waardoor zij in de bosjes langs de weg terecht kwam. De vrouwelijke bestuurder werd met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht voor medische behandeling.

In de nachtelijke uren op dinsdag 8 augustus, vond een eenzijdige aanrijding met een scooter plaats op de Bulevar Julio A. Abraham. Om nog onbekende reden viel de bestuurder van de scooter en raakte gewond. De vrouwelijke bestuurder werd met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht voor medische behandeling. De scooter werd naar het politiebureau gebracht ter bewaring en kan na vertoon van een geldig rijbewijs en geldige verzekeringsbewijs van de eigenaar, meegenomen worden.

Aanrijding met drie voertuigen

Op dinsdag 8 augustus, omstreeks 9:00 uur kreeg de centrale meldkamer melding over een aanrijding tussen drie voertuigen die plaats vond op de kruising van Kaya Amsterdam en Kaminda Djabou. Een pick-up(1) reed een auto(2) aan. Na de klap kwam de auto op zijn kant terecht, leunend op een andere auto. Daardoor kon de bestuurder en zijn medepassagier niet uit het voertuig stappen. De brandweer kwam ter plaatse en de weg werd even afgezet zodat de ketenpartners hun werkzaamheden konden verrichten. Beide slachtoffers werden met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht voor medische behandeling.

Hond veroorzaakt aanrijding

In de vroege ochtenduren op dinsdag 8 augustus, vond een aanrijding plaats op de Kaya Papa Cornes. De bestuurder van een pick-up verklaarde dat hij voor een hond ging uitwijken waardoor het voertuig tegen een lantaarnpaal botste. De bestuurder liep verwondingen op en is ter plaatse behandeld door het ambulancepersoneel.

Aanhouding rijden onder invloed

In de nachtelijke uren op vrijdag 11 augustus werd een 22-jarige vrouw met initialen P.v.d.M. aangehouden bij de Plaza Wilhelmina voor het rijden onder invloed van alcohol. De verdachte reed met haar auto tegen twee betonnen pionnen aan en werd gestopt voor een controle. Naar aanleiding van het resultaat van de blaastest werd zij aangehouden en naar het politiebureau gebracht voor een ademanalyse. De auto werd ter bewaring naar het politiebureau gebracht en haar rijbewijs werd ingevorderd.

Op zondag 6 augustus werd een 64-jarige man met initialen J.R.T.H. aangehouden op de Kaya Calixta voor het rijden onder invloed van alcohol. Na een melding die bij de centrale meldkamer binnenkwam, ging een patrouille ter plaatse. De verdachte was midden op de weg in zijn voertuig aan het slapen met zijn verlichtingen aan. Op het moment dat de politie hem benaderde, herkenden ze meteen een alcoholgeur. Bovendien sprak hij ook met dubbele tong. Hij werd aangehouden en werd naar het politiebureau gebracht voor een ademanalyse. De auto werd ook naar het politiebureau gebracht ter bewaring.

Verkeerscontroles gaan regelmatig door

De afgelopen dagen werden bekeuringen gegeven voor het rijden zonder geldige verzekeringsdocumenten, zonder geldig rijbewijs, voor het vasthouden van een telefoon tijdens het rijden en voor het rijden zonder autogordel en zonder helm.

Gordel

Doe je gordel om, voor je eigen veiligheid. Een autogordel beschermt bij een ongeluk. Door de autogordel te gebruiken blijft de inzittende op zijn stoel, is het niet mogelijk om met de schedel tegen de voorruit te slaan en wordt de persoon niet door de auto geslingerd. Door het dragen van een autogordel wordt de kans op een dodelijk ongeval verminderd. Ook achterin de auto heb je met gordels minder kans om ernstig gewond te raken.

Telefoon

Met het gebruiken van je mobiele telefoon achter het stuur breng je jezelf , maar ook anderen in gevaar. Als we onze telefoon gebruiken, zijn we minder alert. Zet je smart phone uit het zicht. Zo kom je niet in de verleiding om toch even te kijken. Als je deelneemt aan het verkeer, of dit nu met auto of op de fiets is, is het van belang dat je bewust aanwezig bent. Als iemand een berichtje of telefoontje verwacht, meld dan voordat je bijvoorbeeld in de auto stapt dat je even niet bereikbaar bent.

Geldige documenten

KPCN wil een ieder erop attenderen om de nodige bescheiden zoals hierboven genoemd op orde te hebben. Ook het zich houden aan de regels van de verkeersverordening wordt sterk geadviseerd. Hiermee draag je ook bij aan een veilig verkeer op het eiland. Er zullen de komende periode regelmatig controles gehouden worden, waarbij er streng wordt opgetreden als je bovengenoemde niet in orde hebt of als je je niet houdt aan de verkeersregels.

Houdt je je niet aan de regels? Dan kan je een bekeuring krijgen. Het bedrag van een boete voor bovengenoemde overtredingen varieert tussen de $30 en $225.