Noodnummer: 911 Tiplijn Politie: 9310

Politieberichten van woensdag 18 januari tot en met vrijdag 20 januari 2023

Gepubliceerd op:

Kralendijk - Man aangehouden - In de vroege ochtenduren omstreeks 04:00 uur op vrijdag 20 januari, werd een auto op de Kaya Grandi gestopt voor controle. De bestuurder noch de bijrijder hadden een geldige rijbewijs bij zich. Doordat er een sterke geur van vermoedelijk marihuana in de auto hing werd overgegaan een controle in het kader van de Opiumwet BES. Er werd contant geld in de auto gevonden en in beslag genomen. Tijdens de controle begon de bestuurder de politieagenten te beledigen waarna tot aanhouding werd overgegaan. Het betreft een 30-jarigeman met initialen X.J.G.

Voertuig in brand
Op donderdag 19 januari kreeg de politiecentrale omstreeks 6:15 uur melding over een voertuig in brand op het erf van een woning aan de Hanchi Amboina. De brandweer kwam ter plekke en bluste de brand. Er raakte niemand gewond. Oorzaak van de brand is niet bekend.

Geniet, maar drink met mate
Het is alweer bijna weekend. KPCN wil je erop attenderen om met mate alcohol te nuttigen als je deelneemt in het verkeer.

Zo voorkom je vervelende situaties voor jezelf maar ook voor anderen. Het is verboden aan het verkeer deel te nemen als je meer dan de toegestane hoeveelheid alcohol hebt gedronken. Of je mee moet naar het politiebureau en een boete krijgt hangt af van het resultaat van de blaastest.

Blaastest
De politie controleert met een blaastest of je onder invloed bent van alcohol. Je bent verplicht om aan de blaastest mee te werken. Deze test geeft aan of je meer hebt gedronken dan wettelijk is toegestaan. De uitslag van deze test bepaalt of je mee moet naar het politiebureau voor nader onderzoek. Weiger je? Dan maakt de politie een proces-verbaal op. Afhankelijk van het resultaat van de blaastest moet je mee naar het bureau voor een ademanalyse. Bij dit onderzoek meet de politie met speciale apparatuur hoeveel alcohol je  precies hebt gedronken.

Rijdt u onder invloed van alcohol?
Dan krijg je een geldboete, een (tijdelijke) ontzegging van uw rijbevoegdheid, een gevangenisstraf of een combinatie van deze straffen. De strafmaat hangt af van de ernst van de situatie. Ben je betrokken bij een ongeluk? Dan wordt je  sneller getest op alcoholgebruik dan bij een gewone controle.

Ben ik als voetganger strafbaar als ik dronken ben?
Dat is mogelijk. De politie kan voor openbare dronkenschap een proces-verbaal maken. Wordt je door de politie in dronken toestand aangetroffen? Dan gaat de politie af op de uiterlijke kenmerken van dronkenschap en je  gedrag. De politie neemt dan geen blaastest af.

KPCN wenst een ieder een fijn en veilig weekend!