Noodnummer: 911 Tiplijn Politie: 9310

Politieberichten van vrijdag 10 november tot en met maandag 13 november 2023

Laatst gewijzigd op:

Kralendijk - Levenloos lichaam aangetroffen - Op maandag 13 november, rond 13:15 uur, kreeg de centrale meldkamer melding dat er een persoon die geen teken van leven gaf, in een gebouw aan de Kaya Sabana werd aangetroffen. Na een onderzoek verklaarde de schouwarts een natuurlijke dood. Het betreft een man met initialen P.A. geboren in Haïti op 12 november 1961.

Geplande alcoholcontrole

In de avonduren op zondag 12 november, heeft het Korps Politie Caribisch Nederland (KPCN) een verkeerscontrole op de Kaya Ir Randolph Statius van Eps gehouden, gericht op het gebruik van alcohol. Tijdens de controle werden 36 bestuurders gecontroleerd op hun alcoholconsumptie door middel van een blaastest. Deze test geeft aan of de persoon meer dan de toegestane hoeveelheid alcohol heeft gebruikt om een motorvoertuig te besturen. Het betrof 24 autobestuurders en 12 scooterbestuurders. Tijdens deze controle zijn twee (2) personen aangehouden wegens het rijden onder invloed. Het betreft een 25-jarige vrouw met initialen V.G.v.d.S. Zij kreeg een rijverbod van 1 uur. Een 43-jarige man met initialen M.S. werd ook aangehouden. Hij kreeg een rijverbod van 3 uur kreeg. Tijdens de controle werd een kapmes en een joint in beslag genomen.

Het KPCN wil iedereen erop attenderen om met mate alcohol te nuttigen als je deelneemt aan het verkeer. Zo voorkom je gevaarlijke situaties voor jezelf en voor anderen. Een voertuig onder invloed van alcohol rijden is een misdrijf. Als je weet dat je tijdens het uitgaan waarschijnlijk meer alcohol gaat nuttigen dan toegestaan voor het besturen van een motorvoertuig, maak een afspraak met een andere persoon die je veilig thuis kan brengen. Rijd je onder invloed van alcohol? Dan krijg je een geldboete, een (tijdelijke) ontzegging van jouw rijbevoegdheid, een gevangenisstraf of een combinatie van deze straffen. De strafmaat hangt af van de ernst van de situatie.

Elke bestuurder is voor zichzelf verantwoordelijk, voor de inzittende maar ook voor de personen eromheen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

Scooter in bewaring genomen

Op zaterdag 11 november, rond 16:00 uur, werd een bestuurder van een scooter op de Kaya Industria door een patrouille gespot zonder een helm op. De scooter was ook niet voorzien van een kentekenplaat. Hierdoor gaf de patrouille de bestuurder een teken om te stoppen door middel van geluidssignalen en optische verlichting. De bestuurder keek achterom en reed door. De patrouille ging hem achterna en zag dat de bestuurder zijn snelheid verhoogde. Op de Kaya Industria Pariba lukte het de patrouille de scooter te blokkeren zodat de bestuurder zijn voertuig tot stilstand kon brengen. Tijdens een controle op de benodigde documenten, kon de bestuurder geen geldig rijbewijs en verzekering tonen. De scooter werd naar het politiebureau gebracht en in bewaring genomen. De eigenaar kan zijn scooter terugkrijgen als hij met een geldig rijbewijs, geldige verzekeringsbewijs, kentekenplaat en een helm kan tonen. Hij kreeg ook een bekeuring voor de genoemde overtredingen.

Aanhouding

Op zaterdag 11 november, rond 12:00 uur, werd een 38-jarige man met initialen R.P.S.E. bij een snack op de Kaya Korona aangehouden. De verdachte heeft zichzelf schuldig gemaakt aan verschillende overtredingen. Een patrouille had de verdachte herkent en aangehouden voor mishandeling, vernieling, diefstal door middel van inbraak en overtreding van de Opiumwet BES. Onderzoekt in deze zaak loopt nog.

Aanhouding rijden onder invloed

Op vrijdag 10 november, rond 24:00 uur, werd een 57-jarige man met initialen L.A.O.A. aangehouden voor het rijden onder invloed. De verdachte reed met zijn voertuig tegen een omheining op de Kaya Papa Cornes en probeerde daarna weg te rijden. Het lukte een burger die ter plekke was om het voertuig te blokkeren en de politie te bellen. Bij aankomst van de patrouille kon waargenomen worden dat de bestuurder onder invloed van alcohol was en werd er een blaastest bij hem afgenomen. Naar aanleiding van het resultaat hiervan werd hij aangehouden. Tijdens een controle op de benodigde documenten kon de bestuurder geen rijbewijs tonen omdat deze afgelopen september door de politie was ingevorderd voor het rijden onder invloed van alcohol.

Rijdt u terwijl uw rijbewijs is ingevorderd? Dit is een strafbaar feit en u loopt het risico op een gevangenisstraf of een verlenging van uw rijverbod.

Verschillende bekeuringen voor verkeersovertredingen
Tussen woensdag 1 november en maandag 6 november zijn er tijdens routine verkeerscontroles verschillende bekeuringen uitgeschreven voor verkeersovertredingen.

Deze waren als volgt:

2x voor het rijden zonder geldig rijbewijs;

1x voor het rijden zonder geldige verzekering;

1x voor het fout parkeren;

1x voor het rijden zonder kentekenplaat;

1x voor brandstichting (i.v.m. overtreding Milieuwetgeving);

1x voor het roekeloos rijden.

Het KPCN wil een ieder erop attenderen om de nodige documenten op orde te hebben. Ook wordt er streng geadviseerd om zich te houden aan de regels van de verkeersregels. Hiermee draag je ook bij aan een veilig verkeer op het eiland.

Houdt jij je niet aan de regels? Dan kan je een bekeuring krijgen. Het bedrag van een boete voor bovengenoemde overtredingen varieert tussen de $30 en $225.

Aanrijding

Op vrijdag 10 november, rond 11:30 uur, vond een eenzijdige aanrijding plaats in Amboina. Bestuurder van een auto werd ziek achter het stuur en reed tegen een omheining van een woning. Hierdoor raakte hij gewond. Hij werd met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht voor medische behandeling.

Heeft u iets verdachts gezien? Bel 911/112 of de anonieme tip lijn 9310.