Noodnummer: 911 Tiplijn Politie: 9310

Politieberichten van woensdag 17 januari tot en met vrijdag 19 januari 2024

Laatst gewijzigd op:

Kralendijk - Aanrijding tussen pick-up en fietser - Op woensdag 17 januari, rond 12:00 uur, kreeg de centrale meldkamer melding van een aanrijding tussen een pick-up en een fietser op de Kaya Nikiboko Zuid. Bij aankomst van de patrouille verklaarde de bestuurder van de pick-up dat hij in de noordelijke richting reed op de Kaya Nikiboko Zuid en op het moment dat hij langs de twee fietsers reed, hoorde hij een lichte klap aan de rechterbak van zijn pick-up. Op dat moment, zag hij in de spiegel dat de fietser op de grond viel. De fietser verklaarde dat de pick-up het stuur van haar fiets raakte. Hierdoor viel zij op de grond en raakte licht gewond. De fietser werd ter plaatse door het ambulance personeel behandeld.

Geniet, maar drink met mate

Het is alweer bijna weekend. KPCN wil je erop attenderen om met mate alcohol te nuttigen als je deelneemt in het verkeer.

Zo voorkom je vervelende situaties voor jezelf maar ook voor anderen. Het is verboden aan het verkeer deel te nemen als je meer dan de toegestane hoeveelheid alcohol hebt gedronken. Of je mee moet naar het politiebureau en een boete krijgt hangt af van het resultaat van de blaastest.

Blaastest

De politie controleert met een blaastest of je onder invloed bent van alcohol. Je bent verplicht om aan de blaastest mee te werken. Deze test geeft aan of je meer hebt gedronken dan wettelijk is toegestaan. De uitslag van deze test bepaalt of je mee moet naar het politiebureau voor nader onderzoek. Weiger je? Dan maakt de politie een proces-verbaal op. Afhankelijk van het resultaat van de blaastest moet je mee naar het bureau voor een ademanalyse. Bij dit onderzoek meet de politie met speciale apparatuur hoeveel alcohol je  precies hebt gedronken.

Rijdt u onder invloed van alcohol? Dan krijg je een geldboete, een (tijdelijke) ontzegging van uw rijbevoegdheid, een gevangenisstraf of een combinatie van deze straffen. De strafmaat hangt af van de ernst van de situatie. Ben je betrokken bij een ongeluk? Dan wordt je  sneller getest op alcoholgebruik dan bij een gewone controle.

Ben ik als voetganger strafbaar als ik dronken ben?

Dat is mogelijk. De politie kan voor openbare dronkenschap een proces-verbaal maken. Wordt je door de politie in dronken toestand aangetroffen? Dan gaat de politie af op de uiterlijke kenmerken van dronkenschap en je  gedrag. De politie neemt dan geen blaastest af.

KPCN wenst een ieder een fijn en veilig weekend!