Noodnummer: 911 Tiplijn Politie: 9310

Politieberichten van woensdag 8 mei tot en met vrijdag 10 mei 2024

Laatst gewijzigd op:

Kralendijk - Brand bij vuilnisbelt - Op vrijdag 10 mei, rond 15:10 uur, kreeg de centrale meldkamer melding over een brand op de vuilnisbelt (landfill) aan de Kaminda Lagun. Bij aankomst van de patrouille en de brandweer kon waargenomen worden dat het om een grote brand ging en dat de afval die uit houten pallets en auto banden bestaan, in brand stond. De brand veroorzaakt forse rookwolken die in de noordwestelijke richting over het eiland heen ging. De brandweer heeft twee pogingen gedaan om de brand onder controle te krijgen, maar het was hun niet gelukt gezien de grote vlammen en de hitte dat uit de brand kwam. Gezien dat er geen gevaar was voor uitbreiding, heeft de brandweer besloten om de afval te laten uit branden. Tijdens dat de politie ter plekke bezig waren, kwamen verschillende nieuwsgierige omstanders waarvan een aantal dichterbij de grote brand op het terrein probeerde te komen. Deze werden door de agenten weggestuurd. Bewoners die last hebben van rook zijn verzocht ramen en deuren te sluiten vanwege de rookontwikkelingen. Oorzaak van de brand is niet bekend en wordt onderzocht.

Voertuig in brand

Rond 10:30 uur op vrijdag 10 mei, kreeg de centrale meldkamer melding over een bus die voor een woning aan de Kaya Eindhoven in brand stond. De eigenaar verklaarde dat hij het voertuig ging starten en hoorde een rare geluid. Hierna begon het naar rook te ruiken waarna hij uit de voertuig stapte en brand zag vanuit de motorkap. Vervolgens ging hij snel de motor uit doen en probeerde de brand ook zelf te blussen maar zonder resultaat. De brandweer kwam ter plekke en bluste de brand. Er raakte niemand gewond. De bus liep materiele schade op door de brand. De oorzaak van de brand is niet bekend.

Aanhoudingen rijden onder invloed

Op vrijdag 10 mei, rond 02:20 uur, werd een 46-jarige man met initialen R.P.B. in het centrumgebied aangehouden voor het rijden onder invloed van alcohol. Iets eerder werd de verdachte op de Gobernador N. Debrot Boulevard in zijn pick-up gespot toen hij vanuit een horecagelegenheid op de genoemde straat aan het ‘feveren’ was. Het voertuig ging slingerend van links naar rechts op het wegdek in de zuidelijke richting. De patrouille ging hierdoor meteen erachteraan. Ter hoogte van de centrumgebied in Playa zag de patrouille dat de motor van de pick-up weer begon te ‘feveren’. Hierdoor werd de verdachte door middel van optische verlichting en geluidsignalen gevorderd om te stoppen waaraan hij voldeed. Bij nadere controle toonde de verdachte verschillende kenmerken van iemand die onder invloed van alcohol was. Er werd een blaastest afgenomen waaruit bleek dat hij meer dan de toegestane hoeveelheid alcohol had genuttigd. De verdachte werd naar het politiebureau meegenomen voor een ademanalyse en naar aanleiding van het resultaat werd zijn rijbewijs ingetrokken.

Op donderdag 9 mei, rond 19:50 uur, kreeg de centrale meldkamer melding over een aanrijding tussen twee auto’s op de Kaya Rosaura. De betrokkene had het voertuig die de aanrijding had veroorzaakt tot stilstand gehouden op de Kaya Fidelia. Bij aankomst van de patrouille verklaarde één van de bestuurders dat een witgekleurd voertuig tegen de spiegel van haar voertuig op de Kaya Rosaura botste. Vervolgens zag zij dat het voertuig door was gereden waarna zij achter het voertuig ging om deze tot stilstand te brengen. Beide voertuigen hadden schade aan de linker spiegel. Toen de agenten de bestuurder die de aanrijding had veroorzaakt en vervolgens doorreed gingen benaderen, vertoonde hij verschillende kenmerken van iemand die onder invloed van alcohol was. De verdachte had een geldig rijbewijs maar geen geldige verzekering. Er werd een blaastest afgenomen waaruit bleek dat hij meer dan de toegestane hoeveelheid alcohol had genuttigd. De 47-jarige man met initialen C.V.B. werd aangehouden voor het rijden onder invloed van alcohol en naar het politiebureau gebracht voor een ademanalyse. Na het resultaat werd zijn rijbewijs ingetrokken.

Overlast honden
Op donderdag 9 mei, rond 16:40 uur, kreeg de centrale meldkamer melding over een vrouw die door de honden van haar buren in de Bario Kibrahacha werd aangevallen. Volgens de melder is dit niet de eerste keer dat de honden van de buren haar aanvielen en dat andere bewoners ook last hebben van die honden. Bij aankomst van de patrouille zagen ze vier honden op het erf van de buren waarna drie van de vier honden een Pitbull bleek te zijn. De eigenaar van de honden werd erop aangesproken en hier bleek dat de honden van de melder ook op straat mensen aanvalt. Tijdens het gesprek met de eigenaar van de honden begonnen twee van de vier honden met elkaar te vechten. De honden waren agressief en lieten elkaar niet los. Om de honden uit elkaar te halen, bespoot de agent de honden met pepperspray, maar dit hielp niet. De eigenaar begon water op de honden te spuiten maar dit had ook geen effect. Tijdens het gevecht probeerde een derde Pitbull over het hek te springen maar werd door de agenten tegengehouden. Tenslotte werden de honden door de eigenaar uit elkaar gehaald en werden allemaal aan een ketting vastgebonden. Er werd tussen de buren bemiddeld waarna beide een schriftelijke waarschuwing kregen. Er werden duidelijke afspraken tussen beide buren gemaakt en er werd hen ook medegedeeld dat als de politie nog een keer melding krijgt over de honden, er maatregelen genomen zullen worden.

Op woensdag 8 mei, rond 16:30 uur, kwam een man aan het politiebureau en verklaarde dat de honden van zijn buren een geit van hem hadden doodgebeten. De agenten gingen mee naar de Kaya Jivaro en hier bleek dat de genoemde geit op het erf van de buren was gekomen waar het door de honden werd doodgebeten. De eigenaar van de geit werd gewezen op het feit dat hun geiten niet los mochten lopen waar dat niet mag en dat ze ervoor moesten zorgen dat de geiten op hun erf blijven. De eigenaar van de honden werd erop aangesproken dat zijn erf niet afgesloten was met een omheining. Dit gezien het feit dat hij ongeveer acht honden op zijn erf heeft waarvan twee die niet vastzitten zijn aan een ketting. Er werd tussen de buren bemiddeld waarna ze begrip hiervoor toonden.

In de middaguren op woensdag 8 mei, kreeg de centrale meldkamer melding over een hond die negen schapen had aangevallen in een knoek in de buurt van de Kaminda Lagun. Van de negen schapen werden drie doodgebeten. De meldster had zelf de dierenarts gebeld om ter plekke te komen. Zij verklaarde verder dat bij haar aankomst bij de knoek een bruine hond zag. De patrouille heeft in de omgeving gezocht naar de hond maar zonder het gewenste resultaat.

Op woensdag 8 mei kreeg de politie ook melding over een hond op de Kaya Pos di Amor die aan een lange kabel vastzat maar die buiten op de openbare weg komt. Hierdoor worden mensen die in de straat lopen aangevallen. De eigenaar werd erop aangesproken en had de hond ergens anders vastgezet, zodat deze niet meer buiten de tuin komt.

Het KPCN wil hondeneigenaars erop attenderen om de honden op het erf te houden door middel van een goede omheining waar de honden niet naar buiten kunnen en/of door het vastmaken van de hond om dit soort situaties te voorkomen. U bent als eigenaar verantwoordelijk voor het gedrag en de training van uw hond.

Diefstal scooter

Op donderdag 9 mei werd aangifte gedaan van diefstal van een zwarte scooter van het model La Souris City S 49.9 CC, met kenteken MF-3175. De scooter stond geparkeerd op het erf van een appartement aan de Kaya Arauco. Tussen 19:00 uur op woensdag 8 mei en 09:30 uur op donderdag 9 mei hebben onbekenden de scooter meegenomen. De zaak wordt onderzocht.

Geplande verkeerscontroles

In de ochtenduren op woensdag 8 mei, hebben agenten van het Korps Politie Caribisch Nederland (KPCN) samen met de aspiranten van politie, een geplande verkeerscontrole op de Kaya Korona gehouden. Tijdens deze controle zijn 24 auto’s en 2 scooters gecontroleerd waarvan 6 bestuurders werden bekeurd.

De bekeuringen waren voor de volgende overtredingen:

1x voor het rijden zonder veiligheidsgordel om;

2x voor het rijden zonder geldig rijbewijs;

3x voor het rijden zonder geldige verzekering.

Later in de middag, werd ook een verkeerscontrole gehouden op de Kaya Industria. Hier werden 7 voertuigen gecontroleerd waarvan 3 bestuurders werden bekeurd voor het rijden zonder rijbewijs, voor het rijden zonder geldige verzekering en voor het rijden zonder veiligheidsgordel om.

Iets later werd nog een geplande verkeerscontrole gehouden op de Kaya Industria. Tijdens deze controle werden 14 voertuigen gecontroleerd waarbij 5 bestuurders werden bekeurd.

De bekeuringen waren voor de volgende overtredingen:

2x voor het rijden zonder geldig rijbewijs;

2x voor het rijden zonder veiligheidsgordel om;

1x voor het niet vervoeren van kinderen in een kinderzitje.

Tijdens deze controle werd een auto ter bewaring naar het politiebureau gebracht omdat de bestuurder al twee een bekeuring kreeg voor het rijden zonder rijbewijs.

Het KPCN zal op verschillende locaties op het eiland controles blijven uitvoeren en waarschuwt automobilisten om de nodige documenten op orde te hebben. Ook wordt er streng geadviseerd om zich te houden aan de verkeersregels. Hiermee draag je ook bij aan een veilig verkeer op het eiland.

Hou jij je niet aan de regels? Dan kan je een bekeuring krijgen. Het bedrag van een bekeuring voor bovengenoemde overtredingen varieert tussen de $30 en $225.