Noodnummer: 911 Tiplijn Politie: 9310

Politieberichten van vrijdag 1 maart tot en met maandag 4 maart 2024

Laatst gewijzigd op:

Kralendijk - Aanhouding vernieling en overtreding Wet Identificatieplicht - Op zondag 3 maart, rond 20:00 uur, werd een 56-jarige man met initialen P.G.M.S. aan de Kaya International aangehouden voor vernieling en overtreding van de Wet Identificatieplicht BES. De verdachte had de deur van zijn buurman vernield. Na meerdere malen gevorderd om zijn identiteitsbewijs te tonen, voldeed hij niet hieraan en werd hij aangehouden.

Aanhouding heling en overtreding Wet Identificatieplicht
Op zondag 3 maart, rond 19:20 uur, werd een 17-jarige jongeman met initialen T.M.A.K. op de Kaya Andres A. Emerenciana aangehouden voor heling en overtreding van de Wet Identificatieplicht BES. Een patrouille vorderde twee mannen, één op een scooter en de andere op een E-bike, om te stoppen voor een controle op de Kaya Andres A. Emerenciana. Dit doordat de scooter niet voorzien was van een geldige kentekenplaat. Beide mannen gaven geen gehoor aan de vordering om te stoppen en versnelden hun snelheid. Het lukte de bestuurder van de scooter om weg te rijden. Na meerdere pogingen en vorderingen om de bestuurder van de E-bike te laten stoppen, was de bestuurder genoodzaakt te stoppen. De verdachte werd gevorderd om zijn identiteitsbewijs te tonen, maar wilde hieraan niet meewerken en gaf valse informatie. De verdachte kon ook niet bewijzen waar hij de E-bike had gehuurd. Hierdoor werd hij aangehouden en naar het politiebureau gebracht. De E-bike is in beslag genomen voor verder onderzoek.

Diefstal scooter

Op zondag 3 maart werd aangifte gedaan van diefstal van een zwartgelakte scooter van het merk Kymco, model Agility, met kentekenplaat MF-1676. De scooter stond op de scootersparkeerplaats voor de ingang van een appartementen complex aan de Kaya Yuma geparkeerd. De scooter was op slot met een stuurslot en met een kettingslot bevestigd aan het achterwiel. Tussen 18:00 uur op zaterdag 2 maart en 10:30 uur op zondag 3 maart werd de scooter door onbekenden meegenomen. De zaak wordt onderzocht.

Achtervolging eindigt met aanrijding

In de avonduren op zaterdag 2 maart, rond 23:20 uur, vond een achtervolging plaats die later eindigde in een aanrijding op de Kaya Korona. Een patrouille die op de Kaya Monseigneur Nieuwindt reed, had drie voertuigen gespot die met hoge snelheid in dezelfde richting op de Kaya Nikiboko Zuid reden. Doordat de voertuigen met hoge snelheid voorbij reden, ging de patrouille achter de voertuigen aan.

Bij de rotonde van de Kaya Nikiboko Zuid passeerden alle drie de voertuigen de midden geleider aan de linkerkant terwijl voertuigen uit de tegenovergestelde richting aankwamen rijden. De aankomende voertuigen moesten uitwijken om een aanrijding met de drie voertuigen te voorkomen. De bestuurders bleven met hoge snelheid rijden richting de rotonde Soeurnan di Roozendaal waar vervolgens één van de voertuigen de Kaya Nikiboko Noord richting Amboina op reed. De patrouille ging achter deze auto aan waarbij de bestuurder verschillende malen werd gevorderd om te stoppen maar geen gehoor gaf en verder reed. Vanwege de hoge snelheid waarmee de bestuurder reed, overwogen de agenten om de achtervolging te staken vanwege het gevaar op een aanrijding. Tevens toonde de bestuurder roekeloos rijgedrag en haalde meerdere voertuigen in terwijl er andere voertuigen in de tegenovergestelde richting aan kwamen rijden. Op dat moment stopte een andere patrouille schuin op de weg als poging om de roekeloze bestuurder te dwingen om te stoppen. De bestuurder verlaagde zijn snelheid niet en bleef doorrijden in de richting van de dienstwagen en week af net voor het dienstvoertuig om voorbij te rijden richting Playa. Hierdoor werd de achtervolging voortgezet. Tijdens de achtervolging botste de bestuurder, in Playa, tegen een auto en reed door.

Momenten later, op de Kaya Korona raakte de auto de achterkant van een voertuig die voor hem reed waardoor de bestuurder de macht over het stuur verloor, vervolgens een lantaarnpaal raakte met als gevolg dat het voertuig door een heg reed en op een parkeerterrein van een bedrijf tot stilstand kwam. Vervolgens stapten twee personen via het voorportier aan de bijrijderskant van het voertuig uit en probeerden weg te rennen. Beide personen werden gevorderd om te blijven staan maar gaven hier geen gehoor aan. Hierdoor werden waarschuwingsschoten in de lucht gelost. Hierop reageerden de verdachten ook niet en bleven rennen. Na een kleine achtervolging te voet, lukte de agent de eerste verdachte vast te pakken. Tijdens de aanhouding toonde deze verdachte agressief gedrag. De tweede verdachte werd verderop ook aangehouden.

De eerste verdachte, een 19-jarige man met initialen R.J.S.M.P., werd aangehouden voor poging tot doodslag, misdrijven tegen het openbaar gezag, rijden zonder rijbewijs, rijden zonder geldige verzekering en het niet kunnen tonen van een geldig legitimatiebewijs. De tweede verdachte, een 19-jarige man met initialen J.S.P., werd aangehouden voor misdrijven tegen het openbaar gezag en het niet kunnen tonen van een geldig legitimatiebewijs.

De twee andere inzittenden van de voertuig, een 20-jarige man met initialen K.R.W.T. en een 19-jarige man met initialen Q.J.J.H. werden ook aangehouden voor het niet kunnen tonen van een geldig legitimatiebewijs. De auto is in beslag genomen en naar het politiebureau gebracht.

Aanhoudingen bedreiging, misdrijven tegen het openbaar gezag en vernieling

Op vrijdag 1 maart 2024, rond 17:55 uur, kreeg de centrale meldkamer melding van een burenruzie aan de Hanchi Amboina. De patrouille had tussen de melder en de betrokkene bemiddeld en zijn daarna doorgegaan. Iets later kreeg de centrale meldkamer weer een melding dat er een woordenwisseling gaande was tussen dezelfde buren en dat er met flessen gegooid werd. Een 32-jarige man met initialen O.D.A.M. werd aangehouden voor vernieling en misdrijven tegen het openbaar gezag, een 33-jarige man met initialen A.M.D. werd aangehouden voor bedreiging en een 30-jarige vrouw met initialen L.C.M.P. voor misdrijven tegen het openbaar gezag.

Vechtpartij

Rond 22:10 uur op donderdag 29 februari, kreeg de centrale meldkamer melding over een vechtpartij tussen verschillenden personen bij een bar aan de Kaya Korona. Bij aankomst van de patrouille wilde niemand die ter plekke iets kwijt over de vechtpartij. Iets later meldde een persoon die bij de vechtpartij betrokken was, zich met verschillende verwondingen bij het ziekenhuis. Het onderzoek in de zaak loopt.

Heeft u iets verdachts gezien? Bel 911 of 717 8000 of de anonieme tip lijn 9310.